Το τέλος (;) της αθωότητας
1952, France, 86 min
Ελληνικός Τίτλος: Απαγορευμένα Παιχνίδια
Σκηνοθεσία: René Clément/Σενάριο: Jean Aurenche, Pierre Bost, René Clément/Παίζουν: Georges Poujouly, Brigitte Fossey, Lucien Hubert, Suzanne Courtal, Marcel Mérovée
Τον Ιούνιο του 1940 κατά τη διάρκεια της μάχης της Γαλλίας, κάπου στη γαλλική επαρχία, η πεντάχρονη Πωλέτ (Brigitte Fossey) επιβιώνει από έναν βομβαρδισμό, στον οποίο όμως σκοτώνονται οι γονείς της. Έχοντας τον νεκρό σκύλο της στην αγκαλιά της, περιπλανιέται για λίγο, ώσπου συναντά το Μισέλ (Georges Poujouly), το δεκάχρονο μικρό γιο μιας αγροτικής οικογένειας, που μένει στην περιοχή. Ο Μισέλ πείθει τους γονείς του να φιλοξενήσουν την Πωλέτ και αποφασίζει να τη βοηθήσει να θάψει το σκύλο της. Σιγά σιγά τα δυο παιδιά φτιάχνουν ένα νεκροταφείο για κάθε είδους νεκρά ζώα. Αυτό όμως τους οδηγεί σε πράξεις μη αποδεκτές από τον κόσμο των ενηλίκων...
Ο εξαιρετικός Γάλλος σκηνοθέτης René Clément, έγινε περισσότερο γνωστός για άλλα σημαντικά φιλμ, όπως κυρίως το "Plein Soleil"/1960, την εμβληματική μεταφορά του μυθιστορήματος της Patricia Highsmith στην οθόνη , αλλά και τα "Bataille du Rail"/1946, "Les Félins"/1964, "Le Passager de la Pluie"/1970. Παρ'όλα αυτά το 1952, γύρισε την -κατά τη γνώμη μου- καλύτερη του ταινία, το αριστουργηματικό "Jeux Interdits". Η ιστορία της δημιουργίας της ταινίας συνοδεύεται από πολλά παράξενα περιστατικά. Το 1947 ο Γάλλος σεναριογράφος François Boyer έγραψε το σενάριο, όμως λόγω της αδιαφορίας των στούντιο γι'αυτό, το μετέτρεψε σε βιβλίο με τον τίτλο "Les Jeux Inconnus". Το βιβλίο δεν γνώρισε επιτυχία στη Γαλλία, όμως περιέργως έγινε διάσημο στην Αμερική, οπότε προσέλκυσε την προσοχή του Clément. Η ταινία με τη σειρά της, δεν έκανε αίσθηση στη Γαλλία, απορρίφθηκε αρχικά από το Φεστιβάλ των Καννών, όμως κέρδισε το Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας και μια ειδική τιμητική διάκριση για ξενόγλωσση ταινία στα Oscar της επόμενης χρονιάς, αφού το σχετικό βραβείο δεν είχε ακόμα θεσμοθετηθεί.


Η ερμηνεία της πεντάχρονης (!) Brigitte Fossey είναι εμβληματική, ίσως η καλύτερη ερμηνεία παιδιού αντίστοιχης ηλικίας στο σινεμά. Με τη βοήθεια του διευθυντή φωτογραφίας του, Robert Juillard, που φωτίζει σχεδόν μεταφυσικά, το αγγελικό -μονίμως απορημένο- πρόσωπο της, o Clément υπερτονίζει τη διαφορά του κόσμου της παιδικής αθωότητας από τον κόσμο της υποκρισίας των ενηλίκων, ενώ εξίσου εξαιρετικός είναι και ο (μεγαλύτερος) Georges Poujouly. Σίγουρα η ταινία δεν θα ήταν η ίδια, αν δεν είχαν επιλεγεί οι δυο παραπάνω πρωταγωνιστές. Πολύ σημαντικό για τη δημιουργία της ατμόσφαιρας είναι και το βασικό ρομαντικό μουσικό θέμα του φιλμ, το "Romance Anónimo", του οποίου πάντως η προέλευση αποτελεί μυστήριο. Στους τίτλους του φιλμ, αποδίδεται στον Ισπανό κιθαρίστα Narciso Yepes, αφού κατά δήλωση του, το συνέθεσε για τη μητέρα του σε μικρή ηλικία, άλλοι όμως μελετητές τοποθετούν τη δημιουργία του στο 19ο αιώνα. Έτσι ή αλλιώς, το "Romance Anónimo" (ακούστε το εδώ) έγινε διάσημο εξαιτίας της επιτυχίας της ταινίας και γνώρισε πολλές εκτελέσεις με την πάροδο των χρόνων, από μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής (Andy Williams, Mireille Mathieu, Al Bano & Romina Power, Julio Iglesias), συμπεριλαμβανομένων και μερικών με ελληνικούς στίχους, από την Κλειώ Δενάρδου και τον Κώστα Χατζή. Αξιοσημείωτη είναι και η εκτέλεση από τη Βίκυ Μοσχολιού με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που αλλάζουν εντελώς το κλίμα του κομματιού ("Πέφτει η Μαδρίτη"/1978).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αριστούργημα που αντέχει στο χρόνο, πάντα επίκαιρο και ίσως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, το "Jeux Interdits" είναι ένα φιλμ που δε θα σταματήσει ποτέ να συγκινεί και να προβληματίζει τους θεατές του.
10/10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου