Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

31/10/13

54ο ΦΚΘ: 10 Προτάσεις στα "Τυφλά"

Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου. Με το βλέμμα στραμμένο προς τους νέους δημιουργούς και τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το φεστιβάλ δείχνει να έχει ξεπεράσει οριστικά τις παιδικές ασθένειες προηγούμενων χρόνων. Για δέκα μέρες το Ολύμπιον και οι εγκαταστάσεις στο λιμάνι θα είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος των κινηματογραφόφιλων. Διεθνές Διαγωνιστικό, Ανοιχτοί Ορίζοντες, Ματιές στα Βαλκάνια, Ελληνικές Ταινίες, αφιερώματα στο νέο αργεντίνικο σινεμά, την Claire Simon και στον Alain Guiraudie, προβολή των τριών υποψήφιων ταινιών για το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νεανική Οθόνη, ταινίες για παιδιά, πάρτι, συναυλίες και ποικιλία εκδηλώσεων συνθέτουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ σε αδρές γραμμές. Ακολουθούν κάποιες ενδεικτικές προτάσεις “στα τυφλά” από τα περισσότερα τμήματα του Φεστιβάλ για μυημένους και μη, ενώ ελπίζω να υπάρχει χρόνος και διάθεση (…) στη συνέχεια, για καθημερινή ενημέρωση για τα δρώμενα. Καλή διασκέδαση…



Only Lovers Left Alive/Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί (2013) του Jim Jarmusch. Η νέα ταινία του Jim Jarmusch που εντυπωσίασε στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών, θα προβληθεί μετά την τελετή έναρξης (ας ελπίσουμε να είναι μικρής διάρκειας…), παρουσία του σκηνοθέτη. Η ιστορία δυο βαμπίρ που διασχίζουν το χώρο και το χρόνο από την Ταγγέρη ως το Ντιτρόιτ, σε έναν κόσμο που καταρρέει, με μοναδικό όπλο τον αιώνιο έρωτα τους.
1/11 ΟΛΥΜΠΙΟΝ 20:30 (Τελετή έναρξης), 2/11 ΟΛΥΜΠΙΟΝ 20:00

Nebraska (2013) του Alexander Payne. Ο “Αμερικανός” φίλος του Φεστιβάλ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και ταυτόχρονα παρουσιάζει τη νέα του ταινία, ένα συγκινητικό οδοιπορικό ενός ηλικιωμένου που προσπαθεί να φτάσει στη γενέτειρα του Νεμπράσκα, για να εισπράξει ένα τζακ-ποτ που νομίζει ότι έχει κερδίσει. Βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στις Κάννες για τον Bruce Dern.
9/11 ΟΛΥΜΠΙΟΝ 21:00 (Τελετή λήξης), 10/11 ΟΛΥΜΠΙΟΝ 17:30

The Selfish Giant/Ο Εγωιστής Γίγαντας (2013) της Clio Barnard. Σύμφωνα με τις φήμες που τη συνοδεύουν, η ταινία αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνοθετικά ντεμπούτα των τελευταίων χρόνων. Ένα σύγχρονο παραμύθι για τη σχέση δύο απόβλητων 13χρονων εφήβων με έναν εγωιστή γίγαντα. Μια από τις 3 ταινίες που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ και είναι υποψήφιες για το Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
5/11 ΟΛΥΜΠΙΟΝ 23:15

La Vénus à la Fourrure/Η Αφροδίτη με τη Γούνα (2013) του Roman Polanski. Η τελευταία ταινία του εμβληματικού δημιουργού έρχεται κι αυτή από τις Κάννες. Βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο, που με τη σειρά του αποτελεί μεταφορά του βιβλίου του Leopold von Sacher-Masoch που εισήγαγε τον όρο μαζοχισμός, αναφέρεται στην προσπάθεια μιας ηθοποιού, να πείσει το σκηνοθέτη μιας παράστασης ότι είναι κατάλληλη για το ρόλο. Με την Emmanuelle Seigner και τον Mathieu Amalric.
7/11 ΟΛΥΜΠΙΟΝ 20:30

Sen Aydinlatirsin Geceyi/Φωτίζεις τη Νύχτα (2013) του Onur Ünlü. Ταινία που εντυπωσίασε στο φετινό φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης, κατακτώντας όλα τα σημαντικά βραβεία. Αρνούμενος κάθε ρεαλισμό στην αφήγηση και ισορροπώντας μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, ο σκηνοθέτης διηγείται την ιστορία κάποιων καθημερινών ανθρώπων που ζουν σε μια πόλη με εξαιρετικές ικανότητες…
6/11 ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 20:30, 8/11 ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 20:30

Miss Violence (2013) του Αλέξανδρου Αβρανά. Πολυβραβευμένη στο φετινό φεστιβάλ της Βενετίας (Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, Αργυρό Λιοντάρι Καλύτερης Σκηνοθεσίας), αλλά ταυτόχρονα μια ταινία που δίχασε ήδη κοινό και κριτικούς. Η αυτοκτονία ενός 11χρονου κοριτσιού τη μέρα των γενεθλίων της πυροδοτεί αλυσιδωτές εξελίξεις στο μικρόκοσμο μιας οικογένειας. Ένα ακόμα δείγμα του νέου ρεύματος του Ελληνικού κινηματογράφου.
3/11 ΟΛΥΜΠΙΟΝ 20:30, 4/11 ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ 22:00

A Nagy Füzet/Το Μεγάλο Τετράδιο (2013) του János Szász. Ο Ούγγρος σκηνοθέτης του εντυπωσιακού Witman fiúk/Τα αδέρφια Βίτμαν (1997) και του Woyzeck (1994) επιστρέφει μετά από πολύχρονη απουσία. Δύο 13χρονα δίδυμα αδέρφια αναγκάζονται να μείνουν στη φάρμα της γιαγιάς τους λίγο πριν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και προσπαθούν να συμβιβαστούν με τις σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίζουν.
6/11 ΟΛΥΜΠΙΟΝ 20:30, 7/11 ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ 17:15

Gare du Nord (2012) της Claire Simon. Η πιο πρόσφατη ταινία της Γαλλίδας Claire Simon, στην οποία το Φεστιβάλ Κινηματογράφου κάνει ένα μικρό αφιέρωμα. Ισορροπώντας ανάμεσα στη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ, η Simon περιγράφει τις  ιστορίες τεσσάρων ανθρώπων που διασταυρώνονται στον περίφημο σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού, ένα σταυροδρόμι από το οποίο όλοι βιάζονται να προσπεράσουν.
8/11 ΟΛΥΜΠΙΟΝ 20:15, 9/11 ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 17:15

LInconnu du Lac/Ο Άγνωστος της Λίμνης (2013) του Alain Guiraudie. Στα πλαίσια του αφιερώματος του Φεστιβάλ στον Alain Guiraudie, προβάλλεται η τελευταία του ταινία, που βραβεύτηκε στο τμήμα “Ένα κάποιο βλέμμα” του φεστιβάλ των Καννών. Ο Guiraudie ξεφεύγοντας από τα κλισέ της gay-queer θεματολογίας, κινείται στις ταινίες του ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό με μια ιδιαίτερη ματιά, εδώ υπό τον μανδύα ενός αστυνομικού θρίλερ.
8/11 ΟΛΥΜΠΙΟΝ 23:00, 9/11 ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 22:15

Soshite Chichi ni Naru/Πατέρας και Γιος (2013) του Hirokazu Koreeda. Η νέα ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη, το έργο του οποίου παρακολουθεί -όχι άδικα- συστηματικά το Φεστιβάλ, αφορά τις συγκλονιστικές αλλαγές που φέρνει στη ζωή ενός πατέρα η αποκάλυψη ότι ο 6χρονος γιος του δεν είναι βιολογικό του παιδί, λόγω ενός λάθους του μαιευτηρίου όπου γεννήθηκε.
2/11 ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 19:45, 4/11 ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 22:15



Φυσικά για τους ριψοκίνδυνους υπάρχουν πάντα και οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος (που υποχρεωτικά είναι πρώτες ή δεύτερες ταινίες των σκηνοθετών τους), ορισμένες από τις οποίες δείχνουν πολύ ενδιαφέρουσες. Ακόμα ας σημειωθεί το αφιέρωμα του τμήματος "Ματιές στα Βαλκάνια" με 17 αντιπροσωπευτικές ταινίες που προβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη την τελευταία 20ετία, καθώς και η προβολή και των δέκα επεισοδίων του αριστουργηματικού Δεκάλογου του Krzysztof Kieslowski.
Για να ενημερωθείτε διεξοδικά για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του 54ου Φεστιβάλ, μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσημο site του www.filmfestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου