Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

23/2/13

Silver Linings Playbook

Οδηγός …πλαστής αισιοδοξίας

2012, USA, 122 min
Ελληνικός Τίτλος: Οδηγός Αισιοδοξίας
Σκηνοθεσία: David O.Russell/Σενάριο: David O.Russell/Παίζουν: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker 


Διαβάζω ότι ο  David O.Russell θεωρήθηκε στις πρώτες του  ταινίες  μια ανατρεπτική φωνή στον κόσμο του   αμερικάνικου σινεμά (Three Heroes, I Heart Huckabees). Η προηγούμενη ταινία του The Fighter μάζεψε πάλι αρκετές υποψηφιότητες για Όσκαρ και περιγράφεται ως ένα αξιοπρεπές δράμα….δεν έχω γνώμη γιατί δεν έχω δει καμιά απ’αυτές… το Silver Linings Playbook όμως με κάνει να αναρωτιέμαι… ή στραβός είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε…. Πρόκειται για μια αμερικάνικη κομεντί, που διαφημίστηκε ως η κατάλληλη ταινία για τους θεατές που μισούν τις κομεντί (…). Και πως επιτυγχάνεται αυτό? Επιλέγουμε ως πρωταγωνιστή έναν περιθωριακό (?) τύπο που μόλις βγήκε από το ψυχιατρείο, έχει εμμονή με την πρώην του, που την έπιασε να τον κερατώνει και εκτονώνεται κάνοντας τζόγκινγκ φορώντας μια πλαστική σκουπιδοσακούλα. Για παρτενέρ του βάζουμε μια ημίτρελη πρώην νυμφομανή χήρα… πασπαλίζουμε με έναν πατέρα προληπτικό στα όρια της καρικατούρας, μια μάνα βγαλμένη από το Hairspray, κανά δυο θεότρελους φίλους του πρωταγωνιστή, μερικούς άλλους προβληματικούς τύπους, προσλαμβάνουμε νέους, ωραίους και ανερχόμενους  για να παίξουν τους βασικούς ρόλους και η ανατρεπτική μας κομεντί είναι έτοιμη!!! Αν μάλιστα παραγωγοί μας είναι οι γνωστοί Weinstein χτυπάμε και 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ!!!
Και μη μου πει κανείς ότι ο σκηνοθέτης αυτοσαρκάζεται, αποδομεί το είδος κλπκλπ… (έχει λέει και γιο που πάσχει από διπολική διαταραχή οπότε έχει μια επιπλέον ευαισθησία για το θέμα)- του εύχομαι ο γιoς του να θεραπευτεί όσο εύκολα και ανώδυνα "θεραπεύτηκε" ο Bradley Cooper στην ταινία… Εντάξει, η ταινία είναι καλογυρισμένη με σφιχτό μοντάζ, η Jennifer Lawrence είναι πολύ καλή ηθοποιός, αλλά οι σεναριακές ευκολίες δίνουν και παίρνουν με αποκορύφωμα τη σκηνή του διαγωνισμού, οι χαρακτήρες παραμένουν μονοδιάστατοι ως το τέλος, οι αμερικανιές διαδέχονται η μια την άλλη μέχρι το αναπότρεπτο happy end, που προδιαγράφεται από το πρώτο δεκάλεπτο… ο Bradley Cooper ήταν πολύ καλύτερος στο επίσης φετινό The Words, αλλά η απόφαση να γίνει σταρ είναι ειλημμένη  και το συγκεκριμένο κόνσεπτ πουλάει περισσότερο (…άκου υποψήφιος για Όσκαρ),  ο Robert De Niro παίζει πάλι στο Meet the Parents, ενώ η υποψηφιότητα της Jacki Weaver μοιάζει τουλάχιστον ακατανόητη…
Στα πλαίσια της τελευταίας μόδας του Χόλιγουντ -των ντραμεντί, έχουν γυριστεί πρόσφατα πολύ καλύτερες ταινίες (50/50, Love and Other Drugs, The Beginners) που αγνοήθηκαν παντελώς από την Ακαδημία… η εμφάνιση του Silver Linings Playbook με 8(!!!...) υποψηφιότητες στη βραδιά της απονομής των βραβείων, είναι χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου που επιλέγονται οι ταινίες…. όχι βέβαια ότι έχει ρεαλιστικές ελπίδες για πάνω από ένα βραβείο (Jennifer Lawrence).  Αλλά αλλιώς τι Οδηγός Αισιοδοξίας (sic) θα ήταν?       

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ασήμαντη φάβα που καταπιάνεται με θέματα ανώτερα του αναστήματος της, αμερικανιά ολκής, που μπήκε με βύσμα στο Kodak theatre….
                     
        5/10 (με το ζόρι όπως και στο διαγωνισμό χορού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου