Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

26/2/13

Oscars 2013

Στις 24 Φεβρουαρίου 2012, έγινε η 85η απονομή των βραβείων Όσκαρ στο Dolby (πρώην Kodak) Theatre του Los Angeles. Σε μια αμφιλεγόμενη τελετή με οικοδεσπότη τον Seth McFarlane δόθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας, χωρίς φυσικά -ως συνήθως- να υπάρξει καμιά μεγάλη έκπληξη ή ανατροπή στις αρχικές προβλέψεις. Ακολουθεί η λίστα των νικητών και κάποια σχόλια στις κατηγορίες που υπήρχε δυνατότητα να γίνουν.


Ταινία Μεγάλου Μήκους: Argo
Καμιά ιδιαίτερη ένσταση εδώ… βέβαια εγώ θα ψήφιζα το Beasts of the Southern Wild, αλλά δεν περίμενα και από την Ακαδημία να το κάνει.. Moonrise Kingdom, Skyfall, The Master θα έπρεπε να είναι στις υποψήφιες…. 

Σκηνοθεσία: Ang Lee (Life of Pi)
Δεν θα πρωτοτυπήσω αν αναφέρω την απουσία του Ben Affleck από την τελική πεντάδα.. για μένα θέση εκεί είχαν και οι δύο Anderson (Wes και Paul Thomas). Σημειώνεται ότι ο Ang Lee κερδίζει για δεύτερη φορά χωρίς αντίστοιχα η ταινία του να κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας (…)

ΑΑνδρικός Ρόλος: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Προφανής επιλογήκαταπληκτικός ηθοποιός που το άξιζεαλλά τι μας πείραζε να έχουμε στην πεντάδα και τους  εκπληκτικούς  Matthias Schoenaerts (De Rouille et d’Os)  και John Hawkes (The Sessions) ή ακόμα και τον συγκινητικό Jean-Louis Trintignant (Amour) στη θέση των Bradley Cooper και Denzel Washington?

ΑΓυναικείος Ρόλος: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
Δεν είμαι υπέρ των τιμητικών βραβεύσεων λόγω ηλικίας, παλιάς αδικίας κλπ. Παρόλα αυτά από τη στιγμή που από την πεντάδα απουσίαζαν οι Marion Cotillard (De Rouille et dOs) και Nina Hoss (Barbara), ενώ η Jennifer Lawrence είναι απλά καλή σε μια μετριότατη ταινία, θεωρώ ότι το Όσκαρ έπρεπε να πάει στην Emmanuelle Riva που σε τελική ανάλυση είναι εξαιρετική. Το μεγαλύτερο φάουλ της Ακαδημίας φέτος…


Β’ Ανδρικός Ρόλος: Christoph Waltz (Django Unchained)
Δίκαια βράβευση, εξαιρετικός ο Waltz σε μια από τις πολλές του μεταμορφώσεις, αλλά μάλλον πρόκειται για Α’ ρόλο και όχι για Β’. Εκπληκτική ερμηνεία και από τον Philip Seymour Hoffman (The Master) –κι αυτός όμως μάλλον είναι Α’ ρόλος… Από κει και πέρα στην πεντάδα χωρούσαν ο καταπληκτικός  Javier Bardem (Skyfall), ο πολύ καλός Bruce Willis (Moonrise Kingdom) και ο Jeremy Irons (The Words)…

ΒΓυναικείος Ρόλος: Anne Hathaway (Les Miserables)
Άλλη μια προφανής επιλογή… αλλά τι κάνει η Jacki Weaver στην πεντάδα?? H Judi Dench (Skyfall) πού είναι?

Πρωτότυπο Σενάριο: Quentin Tarantino (Django Unchained)
Εξαιρετικό το σενάριο του Ταραντίνο, εγώ βέβαια θα προτιμούσα να κερδίσουν οι Wes Anderson, Roman Coppola (Moonrise Kingdom), αλλά μικρό το κακό…

Διασκευασμένο Σενάριο: Chris Terrio (Argo)
Λογική επιλογή, πάει πακέτο και με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας… 

Ξενόγλωσση Ταινία: Amour (Austria)
Κατηγορία που σηκώνει πολύ συζήτηση, ειδικά για τον τρόπο επιλογής των υποψήφιων ταινιών… πάντως το Amour δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει από τη στιγμή μάλιστα που δεν πήρε άλλο βραβείο… όχι ότι δεν το άξιζε βέβαια..

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Brave

Ταινία Ντοκυμαντέρ: Searching for Sugar Man

Ταινία Μικρού Μήκους: Curfew

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: Paperman

Ταινία Ντοκυμαντέρ Μικρού Μήκους: Inocente



Φωτογραφία: Claudio Miranda (Life of Pi)
Κατηγορία όπου έγιναν μικρά εγκλήματα… Σαφώς ψηφίζω Roger Deakins (Skyfall). Προκλητική η απουσία των Mihai Malaimare Jr. (The Master), Robert D.Yeoman (Moonrise Kingdom)…

Μουσική: Mychael Danna (Life of Pi)
Δεν μου άρεσε ιδιαίτερα η σχεδόν γλυκερή μουσική του Danna πολύ επίπεδη μου φάνηκε η μουσική του Dario Marianelli (Anna Karenina)… σημειώνω την απουσία των Dan Romer-Benh Zeitlin (Beasts of the Southern Wild).. εκπληκτικά τα soundtrack των Django Unchained και Moonrise Kingdom, δεν ξέρω βέβαια αν μπορούσαν να είναι υποψήφια λόγω παρουσίας παλαιότερων κομματιών, πάντως έντυναν υπέροχα τις ταινίες.

Τραγούδι: Skyfall
Δίκαια βράβευση, από τα καλύτερα τραγούδια στην ιστορία των Bond.

Μοντάζ: Argo

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Lincoln

Κοστούμια: Anna Karenina

Μακιγιάζ-Κομμώσεις: Les Miserables

Ήχος: Les Miserables

Μοντάζ Ηχητικών Εφέ: Skyfall, Zero Dark Thirty

Οπτικά Εφέ: Life of Pi

Συμπερασματικά, μεγάλοι νικητές τα Argo και Life of Pi, μεγάλοι ηττημένοι τα Lincoln και Zero Dark Thirty, μεγάλοι αδικημένοι τα Moonrise Kingdom, Skyfall, The Master. Άντε και του χρόνου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου